Mod
de extragere: distilare pe baza
de aburi
Partea
folosita: frunze
Aroma:
de menta, vibranta, racoritoare
Nota
de parfumerie: varf
Consistenta
si culoare: subtire; lichid limpede usor galbui
Se
combina bine cu: portocale,
bergamot, lemongrass, lavanda,
menta, rozmarin, tea tree, pin, cedru.Eucaliptul este un arbore originar din Australia, care face parte din familia Myrtaceae si genul Eucalyptus, adaptat in multe zone din intreaga lume, inclusiv in Europa si America de Nord, unde a devenit o specie importanta din punct de vedere economic si ecologic. In florarii, eucaliptul este popular datorita aspectului sau elegant si al frunzelor sale verzi si alungite, folosit in aranjamentele florale, in buchete si in alte decoruri, cu aspect rustic si natural. Lemnul de eucalipt este folosit in constructii si in fabricarea de mobila, datorita rezistentei sale si a aspectului sau atractiv. In agricultura, eucaliptul este folosit ca o planta de acoperire si fixare pentru terenurile aride, deoarece acesta este capabil sa se adapteze la conditii dificile de mediu.
Istoric, eucaliptul ca arbore a fost utilizat in medicina de catre populatiile indigene din Australia, care foloseau frunzele si uleiul esential al acestui arbore pentru tratarea diferitelor afectiuni, cum ar fi racelile si tusea si altor afectiuni respiratorii. In secolul al XIX-lea, eucaliptul a inceput sa fie cultivat si in alte parti ale lumii pentru a i se exploata proprietatile medicinale.
In prezent, uleiul esential de eucalipt este folosit in aromoterapie, pentru cresterea nivelului de energie si imbunatatirea dispozitiei, dar si pentru proprietatile sale antivirale si antibacteriene si in produsele de igiena personala datorita proprietatilor sale antiseptice si decongestionante, de curatare si de revitalizare a pielii si a parului. De asemenea, eucaliptul ca planta si ca ulei esential este utilizat in industria farmaceutica, fiind un ingredient comun in multe medicamente pentru tuse, raceala si alte afectiuni respiratorii. Acesta are proprietati antiinflamatorii si expectorante, ajutand la reducerea inflamatiei si la eliminarea mucusului din plamani.
Uleiul esential de eucalipt se poate combina cu o varietate de alte uleiuri esentiale si uleiuri vegetale, in functie de scopul utilizarii. Iata cateva combinatii obisnuite si proprietatile lor:
- Ulei esential de menta: combinarea uleiului esential de eucalipt cu uleiul esential de menta poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale, datorita proprietatilor lor decongestionante si expectorante.
- Ulei esential de lavanda: combinarea uleiului esential de eucalipt cu uleiul esential de lavanda poate avea proprietati calmante si relaxante, ajutand la reducerea stresului si a anxietatii.
- Ulei esential de tea tree: combinarea uleiului esential de eucalipt cu uleiul esential de tea tree poate ajuta la tratarea infectiilor fungice si bacteriene, datorita proprietatilor lor antivirale si antibacteriene.
- Ulei esential de rozmarin: combinarea uleiului esential de eucalipt cu uleiul esential de rozmarin poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine si la reducerea durerilor musculare si articulare, datorita proprietatilor lor antiinflamatorii si analgezice.
- Ulei vegetal de jojoba sau cu alt ulei vegetal: uleiul esential de eucalipt poate fi combinat cu uleiul de jojoba pentru a fi folosit in produsele cosmetice, deoarece jojoba are proprietati hidratante si emoliente, ceea ce ajuta la mentinerea pielii hidratate si moi.
In general, atunci cand se combina uleiul esential de eucalipt cu alte uleiuri esentiale, se obtine o sinergie care poate avea proprietati mai puternice decat fiecare ulei esential utilizat separat. Totusi, este important sa se foloseasca aceste combinatii cu precautie si sa se respecte dozele recomandate, pentru a evita reactiile alergice sau alte probleme de sanatate.
Evitati folosirea uleiului esential de eucalipt la persoane sensibile sau alergice!
Alergeni prezenti natural: linalol!
Evitati contactul cu zone sensibile ca, de exemplu, ochii!
A se folosi doar pentru uz extern!
A nu se folosi nediluat pe piele!
A nu se lasa la indemana copiilor!
Nu utilizati uleiuri esentiale pentru copiii cu varsta sub 5 ani!
Consultati-va medicul inainte sa folositi uleiuri esentiale in timpul sarcinii!
Folositi cu precautie uleiurile esențiale in preajma animalelor de companie!
A se pastra intr-un mediu racoros, uscat, ferit de razele directe ale soarelui si a se folosi in cel mult 12 luni de la deschidere!