Se
combina bine cu: lavanda, scortisoara,
lamaie, portocala, grepfruit, menta, ghimbir, busuioc.
Cuisoarele, mici, parfumate si usor picante sunt utilizate de peste 2000 de ani in medicina traditionala chineza si indiana, fiind considerate a avea proprietati analgezice si antiinflamatorii. Aceste fructe uscate ale arborelui Syzygium aromaticum sunt native in regiunile tropicale din Asia de Sud si de Sud-Est In Europa, cuisoarele fiind introduse in timpul Imperiului Roman devenind, astfel, un ingredient popular in bucataria medievala. In secolul al XVII-lea, o data ce au cucerit olandezii Insulele Moluce din Indonezia, care erau atunci cel mai mare producator de cuisoare din lume a condus la o crestere semnificativa a comertului cu cuisoare in Europa. Cuisoarele sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga in bucatarie, intr-o varietate de preparate, cum ar fi muraturi, condimente, sosuri si dulciuri. Cuisoarele se potrivesc bine cu alte condimente, cum ar fi scortisoara si nucsoara si sunt un ingredient cunoscut in mixurile de condimente, cum ar fi curry sau garam masala.
Cuisoarele contin compusi volatili, cum ar fi eugenolul si acetatul de eugenil, care le confera proprietati antimicrobiene si analgezice. Ele sunt adesea utilizate in tratamente alternative pentru dureri de dinti prin mestecarea a 2 sau 3 cuisoare timp de cateva minute. De asemenea, sunt utilizate in tratamentul infectiilor respiratorii, cum ar fi sinuzita si bronsita, datorita proprietatilor lor antiseptice.
Uleiul esential de cuisoare este un ulei aromat concentrat obtinut prin distilarea cu abur a mugurilor recoltati inainte de a se deschide, astfel incat sa contina maximum de ulei esential si apoi uscati de Syzygium aromaticum. Acest ulei de obicei de culoare galben-pal are o aroma intensa si picanta, cu proprietati terapeutice puternice, ceea ce il face un ingredient utilizat frecvent in aromaterapie si cosmetica.
Uleiul esential de cuisoare poate fi utilizat in difuzoarele cu abur, dar trebuie combinat cu un alt ulei esential deoarece poate fi iritant pentru piele si membranele mucoase. Mixat cu alte uleiuri esentiale se obtin sinergii cu proprietati terapeutice specifice, ca de exemplu: combinatia dintre uleiul esential de cuisoare si uleiul esential de lamaie poate fi folosita pentru a crea o sinergie puternica cu proprietati antiseptice, antibacteriene si de stimulare a imunitatii; combinatia dintre uleiul esential de cuisoare si uleiul esential de lavanda poate fi folosita pentru a obtine un efect calmant, antispastic si analgesic; combinatia dintre uleiul esential de cuisoare si uleiul esential de portocale poate fi folosita pentru a obtine un efect stimulant, antidepresiv si de imbunatatire a starii de spirit; combinatia dintre uleiul esential de cuisoare si uleiul esential de cimbru poate fi folosita pentru a obtine un efect puternic antiseptic, antiinflamator si expectorant.
Datorita proprietatilor sale analgezice, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice., uleiul esential de cuisoare este un ingredient prezent frecvent in produsele de ingrijire a pielii. Acesta poate ajuta la ameliorarea acneei si la reducerea rosetii pielii, dar poate fi utilizat in produsele de ingrijire a parului pentru a imbunatati starea scalpului si pentru a combate matreata.
Are anumiti compusi naturali, alergeni naturali, ca eugenolul, acetaldehida, cinnamaldehida care pot fi iritanti pentru unele persoane si poate provoca reactii alergice. De asemenea, ar trebui sa utilizati uleiul esential de cuisoare cu precautie daca sunteti gravida sau alaptati sau daca aveti afectiuni medicale preexistente. Este important sa stiti ca orice ulei esential poate provoca reactii alergice la unele persoane, indiferent de sursa sa! Daca aveti simptome de alergie dupa utilizarea uleiului esential de cuisoare sau a altor uleiuri esentiale, ar trebui sa consultati un medic sau un alergolog pentru a determina daca sunteti alergic la aceste substante si pentru a primi sfaturi privind un eventual tratament.