Mod
de extragere: distilare pe baza
de aburi
Partea
folosita: ace si crengute
Aroma:
miros dulce, balsamic și picant
Nota
de parfumerie: mijloc
Consistenta
si culoare: medie; lichid limpede de la transparent la galben pal
Se combina bine cu: cedru,
lavanda, rozmarin, cimbru, oregano, ienupar, salvie, santal, tamaie, pin,
maghiran, fenicul, bergamot, lamaie, grepfruit, geraniu, cuisoare, tea tree,
dafin.
Chiparosul (Cupressus sempervirens) este un arbore conifer cu frunze perene originar din zona mediteraneana, fiind cultivat de-a lungul istoriei in intreaga lume datorita formei sale elegante si a proprietatilor sale de a rezista la uscare si la daunatori.
Istoria utilizarii chiparosului dateaza din Antichitate. In Egiptul antic, se credea ca acesta are proprietati terapeutice si era utilizat in ceremoniile funerare pentru ca simboliza nemurirea. In Grecia antica, chiparosul era considerat un arbore sacru al zeitei Afrodita si era folosit in scopuri medicinale si cosmetice. In Roma antica, chiparosul era foarte apreciat datorita calitatilor sale ornamentale si de protectie. Acesta era folosit pentru a decora gradinile, parcurile si cladirile publice si era plantat in jurul mormintelor pentru a simboliza vesnicia. De asemenea, chiparosul era considerat ca avand proprietati de purificare a aerului si era plantat in jurul caselor pentru a proteja locuitorii de boli. In perioada medievala, chiparosul a fost adus in Europa de Sud de catre negustorii arabi, fiind folosit pentru a decora gradinile manastirilor si catedralelor si a devenit un simbol al vietii monahale si al credintei crestine.
Uleiul esential de chiparos este obtinut prin distilarea cu abur a frunzelor si ramurilor arborelui de chiparos. Acest ulei are o aroma puternica, lemnoasa si dulce, si este cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice si cosmetice.
In aromoterapie, uleiul esential de chiparos este utilizat pentru a calma anxietatea si a imbunatati starea de spirit. Acesta are proprietati de echilibrare emotionala si poate fi folosit pentru a reduce stresul si tensiunea. De asemenea, uleiul esential de chiparos poate fi utilizat pentru a trata afectiuni respiratorii, cum ar fi tusea si raceala, datorita proprietatilor sale decongestionante si expectorante.
In cosmetica, uleiul esential de chiparos este utilizat pentru a trata problemele pielii, cum ar fi acneea, eczemele si psoriazisul. Acesta are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii si poate ajuta la reducerea inflamatiei si a rosetii pielii. De asemenea, uleiul esential de chiparos poate fi utilizat pentru a reduce aspectul celulitei si a vergeturilor, datorita proprietatilor sale tonifiante si regeneratoare.
Pentru a obtine cele mai bune rezultate in utilizarea uleiului esential de chiparos, acesta poate fi combinat cu alte uleiuri esentiale, precum mixurile cu: ulei esential de lavanda - aceasta combinatie poate fi utilizata pentru a calma anxietatea si a imbunatati starea de spirit; cu ulei esential de menta - aceasta combinatie poate fi utilizata pentru a trata afectiuni respiratorii, cum ar fi tusea si raceala; cu ulei esential de arbore de ceai (tea tree) - aceasta combinatie poate fi utilizata pentru a trata problemele pielii, cum ar fi acneea si eczemele.
Evitati folosirea uleiului esential de chiparos la persoane sensibile sau alergice!
Evitati contactul cu zone sensibile ca, de exemplu, ochii!
A se folosi doar pentru uz extern!
A nu se folosi nediluat pe piele!
A nu se lasa la indemana copiilor!
Nu utilizati uleiuri esentiale pentru copiii cu varsta sub 5 ani!
Consultati-va medicul inainte sa folositi uleiuri esentiale in timpul sarcinii!
Folositi cu precautie uleiurile esențiale in preajma animalelor de companie!
A se pastra intr-un mediu racoros, uscat, ferit de razele directe ale soarelui si a se folosi in cel mult 12 luni de la deschidere!