• contact@culmea.ro
  • +40 725 178 322

Despre uleiurile esentiale

  • 2022-10-04 05:24:56
  • Publicat de : culmea.ro

Auzim din ce in ce mai des termenul de Uleiuri Esentiale, insa putini cunosc cu adevarat semnificatia acestuia.  Ce sunt acestea? De unde provin? La ce folosesc? 
Uleiurile esentiale sunt cel mai des utilizate in aromaterapie, in medicina alternativa, in multe forme ale terapiilor complementare sau in industria cosmetica. 
Datorita acestor aspecte, prezentul articol doreste sa explice cateva aspecte minime pe care este bine sa le cunoasteti despre uleiurile esentiale si efectele acestora, inainte de a incepe sa le folositi. 

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sau uleiurile volatile, cum mai sunt ele numite la modul general, sunt, ca forma, uleiuri, cu o cromatica si fluiditate variata, dar, in fond, sunt compusi extrasi ai plantelor. Acestea capteaza pe langa mirosul si aroma fiecarei plante si alte elemente esentiale, aferente acesteia. Compusii aromatici unici, confera fiecarui ulei esential caracteristicile sale definitorii. 
Metoda de obtinere este foarte importanta, deoarece uleiurile esentiale obtinute doar prin procese chimice nu sunt considerate uleiuri esentiale naturale.
Uleiurile esentiale Culmea sunt 100% naturale, pure si sunt obtinute in mai multe moduri: prin distilare cu abur, apa si alti solventi, prin metode moderne ca expunerea la microunde sau la presiuni si temperaturi ridicate sau prin metode mecanice, ca presarea la rece. 
Odata ce sunt extrase acestea se pot mixa cu alte uleiuri esentiale complementare, pentru a crea un produs cu aroma deosebita si proprietati benefice multiple. 

Cum se folosesc uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt cel mai frecvent folosite in aromaterapie, prin metoda inhalarii in multiple variante, in lumanarile naturale cu ulei esential, in odorizantele naturale de camera, in aparate de difuzare a aromelor, picurate in cada de baie etc. 
In general, uleiurile esentiale NU se aplica direct pe piele, acestea putand fi integrate in produse cosmetice, pentru aromatizare si ca ingrediente active sau in dilutii cu numeroase uleiuri vegetale. 
In functie de scopul si de modul in care se face dozarea, odata intrate in contact cu pielea, uleiurile esentiale pot interactiona cu aceasta in numeroase moduri, unele benefice, ce constituie adevarate tratamente la nivel tegumentar, altele de-a dreptul distructive generand numeroase alergii sau arsuri.

Echipa Culmea este formata din personal calificat, cu peste 10 ani de experienta in realizarea produselor cosmetice naturale in a caror compozitie intra numeroase uleiuri esentiale naturale, importate direct din Uniunea Europeana si din afara acesteia, din surse sigure si insotite de documentatia specifica, conform cerintelor legale in vigoare.

In aromaterapie, prin inhalarea vaporilor emisi de uleiurile esentiale se stimuleaza sistemul limbic, din zona creierului, care joaca un rol foarte important pe plan emotional sau comportamental, acesta fiind implicat si in formarea memoriei si a amintirilor. Sistemul limbic, de asemenea, joaca un rol in controlarea mai multor functii fiziologice normale reflexe ca respiratia, ritmul cardiac sau tensiunea arteriala. De aceea, unii indivizi, subiecti ai unor studii au declarat ca uleiurile esentiale exercita un efect fizic asupa corpului lor. Studiile au demonstrat si stimularea simtului olfactiv si a memoriei de lunga durata. 
Aceaste aspecte explica partial de ce un miros familiar poate declansa emoti sau amintiri. 

La ora actuala, exista peste 90 de tipuri de ulei esential, fiecare unic in felul sau, ca miros sau cu diferite beneficii pentru sanatate.

... va urma ...