Despre sapunul natural solid
- 2022-03-01 22:54:32
- Publicat de : culmea.ro
Orice concepere a unei retete de sapun incepe printr-o atenta documentare, in urma careia sunt selectate uleiurile de baza care vor fi folosite. Acesta este un lucru foarte important, pentru ca fiecare ulei are anumite proprietati, care il fac sau nu potrivit pentru diferitele scopuri pe care trebuie sa le indeplineasca un anumit sortiment de sapun.
Dupa stabilirea uleiurilor de baza, informarea continua, prin analizarea recomandarilor sau contraindicatiilor pe care le au uleiurile esentiale, in cazul in care acestea vor fi integrate in compozitia sapunului. Este privit atat uleiul in sine, cat si compatibilitatile pe care le are cu celelalte uleiuri esentiale. De alegerea uleiurilor esentiale depind, in mare parte, atat proprietatile terapeutice ale produsului finit, cat si cele olfactive si aromaterapeutice.
Apa folosita pentru producerea sapunului natural are importanta ei, puritatea sau duritatea ei influentand in mod pozitiv sau negativ rezultatul. Tocmai de aceea, pentru siguranta consumatorului, este indicat a se utiliza apa distilata.
Exista situatii in care infuzia sau decoctul din diferite plante medicinale sunt folosite in locul apei, pentru calitatile lor vindecatoare. Din aceleasi motive sunt utilizate si pulberile medicinale, care isi aduc aportul miraculos, precum si culoarea specifica fiecarei plante in parte.
Dupa selectarea ingredientelor necesare, urmeaza partea de calcul, in care se stabileste exact ce cantitate din fiecare va fi utilizata in cadrul retetei. Aici este momentul in care se afla cat hidroxid de sodiu (soda caustica) va fi folosit si cat ulei in surplus, pentru obtinerea unui sapun care sa corespunda in totalitate nevoilor pielii. In produsul final nu va ramane nici o molecula de hidroxid de sodiu, ci acesta, in combinatie cu apa si uleiurile, se va transforma in glicerina si in sapun de cea mai buna calitate.
Dupa partea teoretica, urmeaza cea practica, in cadrul careia uleiurile sunt atent cantarite si incalzite usor, la o temperatura care nu depaseste 40 de grade, pentru a nu fi afectate proprietatile lor terapeutice. Apa este combinata cu soda, iar aceasta solutie se incorporeaza, treptat, in amestecul uleios, adaugandu-se, dupa caz, pulberi botanice sau alte ingrediente, spre sfarsitul procesului de mixare.
Compozitia este turnata in forme din lemn sau silicon, izolata termic si taiata dupa un anumit interval de timp. Se face cu strictete testul de stabilire a Ph-ului, iar sapunul este lasat la maturat, pentru cateva saptamani, in conditii speciale de umiditate si ventilatie.
Tinuta este obligatorie, specifica lucrului in laborator: halat, manusi, masca, ochelari, incaltaminte speciala, atat pentru pastrarea stricta a igienei, cat si pentru protectia personala.